Demenca se nadaljuje

Jerca, Špela, Garmin, Kivi in Diba smo se v nedeljo 2.3.2014 zopet odpravili v Trubarjev dah. Tokrat smo se po dvo in pol urnem megleno vetrovnem sprehodu že ob 11.00 spravili v jamo. Za spremembo od zadnjič smo tokrat s sabo imeli vso potrebno opremo, no vsaj tako smo mislili.
Jama se od -175 m, kjer smo končali na zadnji uspešni akciji nadaljuje nekako takole. Iz ozkega meandra se odpre veliko brezno (globine cca. 15-20 m), ki se nato po krajši razpoki poveže v novo brezno s podobno globino, a še večjimi dimenzijami. Od tu sledi krajša stopnja, ki pride v večji podorni prostor, kjer je vidna tektonska drsa na nasprotni strani “dvoranice” in izgleda, kot da v jamo prileti nekaj večjega. Prostor se razširi do dimenzij, ki smo jih vajeni iz Platonovega šepetanja. Iz podorne dvorane je možnih več nadaljevanj, najbolj perspektivno izgleda -20 m brezno, ki se nadaljuje s poševnim breznom.
V jami smo porabili novih 90 metrov vrvi, tako da bi morala biti nova raziskana globina jame najmanj – 230 m, celoten poligon pa okoli 550 m. Točnih številk ni, ker smo na vhodu v nahrbtniku pozabili disto-x, kaj čmo pomlad nas daje…