eKataster jam

1.1.2006 začel delovati prvi spletni kataster jam na svetu. V eKatastru jam lahko jamarji, ljubitelji narave in drugi radovedneži poiščete podatke in dokumente o jamah.

Za eKataster jam niso zaslužni le trmoglavci, ki so idejo uresničili, ampak predvsem generacije članov DZRJL, ki so od ustanovitve društva daljnega leta 1910 jame odkrivali, raziskovali ter dokumentirali in v teh letih zbrali gradivo neprecenljive vrednosti. Bogata dediščina društva je zdaj na razpolago vsem pod enakimi pogoji in obenem ohranjena za prihodnje generacije jamarjev.

V eKatastru je jame in dokumente mogoče iskati po različnih kriterijih, podatki in gradivo so vedno dostopni, novi podatki in popravki obstoječih so takoj na razpolago uporabnikom. Moč eKatastra se pokaže tudi pri iskanju dokumentov. Z nekaj kliki lahko npr. najdemo vse zapisnike določenega obdobja, ali pa fotografsko gradivo shranjeno v eKatastru.

Zamisel o digitalizaciji katastra jam je bila med člani DZRJL prisotna že nekaj let pred prvo uresničitvijo. Leta 2005 je nastala prva različica eKatastra jam. Njegov razvoj in zagon je bil enkraten prispevek k 95. obletnici neprekinjenega delovanja društva. Projekt se je nato razvijal naprej, predvsem zaradi zagnanosti peščice prostovoljcev, in dve leti kasneje je luč sveta ugledala različica 2.0. eKataster je med jamarji lepo sprejet. Ob koncu leta 2009 smo imeli že preko 300 registriranih uporabnikov, jamarjev različnih slovenskih jamarskih društev. Ob stoletnici društva, leta 2010, se je začelo delati na celostni podobi društva. Posodobila in obnovila sta se tudi spletna stran in eKataster, ki je v različici 3.0 prišel na splet leta 2013.

Zaradi vala novih tehnologij (pametni telefoni z GPS, LIDAR, …) smo ponovno prilagodili in razširili funkcionalnosti z različico eKatastra 4.0, ki je postala dostopna marca 2018. Z njo skušamo uporabnost eKatastra prenesti na teren. Neposredno iskanje jam, določanje koordinat in shranjevanje podatkov o legi jamskega vhoda v osebni profil uporabnika, možnost sprotnega preverjanja zabeležene lege jam, uporaba ortofoto in lidarskih posnetkov, so le nekateri izmed primerov uporabe nove aplikacije.

Vabljeni k registraciji, še prej pa si preberite Pogoje uporabe.