Če želite pokukati v skrivnostni svet kraškega podzemlja, odkrivati in raziskovati jame, ki so en od zadnjih neraziskanih delov našega planeta, vas vabimo, da se nam pridružite na letošnji jamarski šoli, kjer vas bomo naučili pravilne in varne tehnike obiskovanja in raziskovanja jam.

Začetek jamarske šole bo v četrtek, 5. marca 2020, ob 19. uri v društvenih prostorih v zaklonišču na Majaronovi. Cena šole je 65 € in vključuje predavanja, izposojo opreme, komplet popkovin z vponko, knjigo Ne hodi v jame brez glave, obiske jam, vaje vrvne tehnike in izpit.

Vnaprejšnja prijava na šolo ni obvezna, a število mest je omejeno in prijavljeni kandidati imajo prednost. Prijavite se preko tega e-naslova.

Jamarska šola je sestavljena iz 6 predavanj in 6 terenskih ekskurzij (obiski jam in vaje vrvne tehnike v plezalnih vrtcih). Predavanja bodo potekala v marcu in aprilu vsak četrtek ob 19. uri v društvenih prostorih. Obravnavala bodo jamarsko opremo in jamarske raziskovalne tehnike za premagovanje ovir v jamah, varstvo jam in načela jamam prijaznega obiskovanja in raziskovanja, nastanek jam, dokumentiranje jamarskih raziskovanj, nevarnosti v jamah in ukrepanje v primeru nesreče z osnovami prve pomoči. Terenske ekskurzije bomo izpeljali ob sobotah. Potekale bodo v sprva lažjih, nato pa vse težjih jamah.

Predvidene jame in ekskurzije, ki jih bomo izvedli:
7. 3. Mačkovica – Prva ekskurzija je namenjena spoznavanju jamskega okolja in je primerna za vsakogar z nekaj kondicije in spretnosti. Namenjena pa je tudi temu, da bodoči tečajniki presodijo, ali jim jamarstvo ustreza. Udeležba na prvem predavanju in prvi ekskurziji je brezplačna in brez obveznosti.
14. 3. Črnuški most – učenje vrvne tehnike
21. 3. Vranja jama – učenje vrvne tehnike
28. 3. Medvedjak
4. 4. Jama pri Sv. Treh Kraljih
11. 4. Gorjanska jama

Več o programu lahko izveste tukaj!

Če bo interes, se bo program razširil z dodatnimi obiski jam ob koncu tedna ali ob delavnikih popoldne.

Jamarska šola je usposabljanje za samostojno jamarsko delovanje po Pravilniku o usposobljenosti za samostojno jamarsko delovanje. Usposabljanje Društvo za raziskovanje jam Ljubljana lahko izvaja po odločbi pristojnega ministrstva.

Jamarska šola se bo zaključila z izpitom, kjer se bo preverilo osvojeno znanje.

Za dodatne infomacije pišite na:
info@dzrjl.si
ali pa nas kontaktirajte prek Facebooka.