2012 – Sistem Migovec

Povezava Sistem Vrtnarija – Sistem Migovec v SISTEM MIGOVEC

Da sta Vrtnarija in Kavkna jama zelo blizu, so jamarji prvič zaznali leta 2007. Po podrobnejšem pregledu v programu Survex, je bilo videli, da sta si jami narazen le okoli 30 m (±30 m). Naslednje leto so Kavkno jamo preopremi in podrobnejše raziskali. Napredovanje je počasno, saj je jama zelo zahtevna in ozka.

Na drugi strani, v jami Vrtnarija, so leta 2009 jamarji odločijo kampirati na približno -250 m (Predel Kapitan Kenguru – Metal camp). Kamp je kljub manjši globini bilo zelo smiselno postaviti, saj je pot do tukaj zelo ozka in utrujajoča. Hkrati pa so si tako povečali čas raziskovanj. Na tem mestu je veliko razpotij, brezen in kaminov tako da je bilo nemogoče poiskati pot do Kavkne jame s te strani. Vse kar je jamarjem uspelo, je bilo povezati ta del jame s spodnjimi deli Vrtnarije. Ključ do povezave je bila torej Kavkna jama.

Številne zimske akcije so bilo opravljene v Kavkni jami z namenom, da se prebijejo skozi ožine. Ves ta trud je jamarje vse do lanskega leta pripeljal le še do 4 m (±30m) razlike. Jamarji vedo da so zelo blizu ampak fizično jim ni uspelo povezati ta dva sistema. Med letošnjo odpravo so izvedli dve intenzivnejši akciji, da bi povezali Kavkno jamo z Vrtnarijo. Tako sta se istočasno dve ekipi odpravili vsaka v svojo jamo. Rezultat je bila zvočna povezava med tema dvema sistemoma, saj je ekipa v Vrtnariji, v predelu »Kapitan Kenguru«, zelo jasno slišala zvoke kladiva iz Kavkne jame. Upanje za povezavo na tem mestu je bilo več kot upravičeno a se jim do konca odprave ne uspe prebiti skozi ožine v Kavkni jami.

Na zadnji dan odprave se manjša skupina jamarjev odpravi razopremljati kamp. Z vračanjem jamarjev nazaj na površje, popolnoma nepričakovano prispe novica o povezavi. Predel kjer je povezava nastala je nadaljevanje galerij odkritih v letu 2010. Na koncu teh galerij je Kraljičina dvorana, katere kamin, se je v prejšnjih odpravah že pričelo plezati a kmalu opustilo, saj je zelo blaten.

Na letošnji odpravi se kamin po treh večjih plezalnih akcijah končno prepleza in prične se vodoravni del Mlečna cesta. Na zadnji delovni dan odprave se jamarja odpravita v ta del, z namenom nadaljavati Mlečno cesto. Del, ki ga raziskujeta, poimenovan Sanje za dušo, se na veliko presenečenje obeh poveže z delom »Waterloo« v Sistemu Migovec odkrit leta 1998.

Da je povezava nastala se gre zahvaliti tem vodoravnim galerijam, ki jim ni videti konca in s katerimi hitro pridobivamo na dolžini. Noben si ni predstavljal da bo povezava nastala na tem mestu, saj je bilo na začetku odprave pa do mesta povezave več kot 200 m razlike.

Povezava nastane na globini -572 m ali drugače povedano na nadmorski višini 1.205 m.

Zaključek
Kaj pa prihodnost? Še veliko je neodkritega. Trenuten dosedanji skupen seštevek vseh jam Migovca že presega 30 km. Naj tudi omenim potencial, ki ga ponuja Sistem Primadona. Razlika med Sistemom Migovec in Sistemom Primadona je le še za okoli 160 m. Tudi kam odteka voda še vedno ostaja skrivnost, obstajajo pa tri možnosti: reka Zadlaščica, reka Tolminka ali Slap Savica. Zelo koristno bi tudi bilo opraviti podrobne geološke analize. V prihodnosti pa so tudi planirani jamski potopi v najbolj obetavnih sifonih.
Zahvala za zgodovinski uspeh pri raziskovanju globin Migovca gre tudi letos skupnemu trudu JS PDT in ICCC, ter vsem ostalim klubom in posameznim jamarjem, ki so kakorkoli pripomogli pri raziskavah.

Zahvala gre tudi družini Skalar v Tolminskih Ravnah, ki nam omogoča parkirni prostor ter shrambo opreme in hrane.

Zahvaljujemo se tudi PDT in TNP, ki nam je ponovno omogočil bivanje na Migovcu za časa odprave in s tem zagotovo pripomogel k napredku.
Za JS PDT in ICCC
Članica Jana Čarga