100-letnica DZRJL v medijih

15.4.2010, Siol.net
Križna jama: v vodni postelji jamskega medveda
Nekatere jame so povsem podrejene turističnem obisku, nekatere so dostopne samo izurjenim jamarjem. Povsem edinstvena pa je Križna jama, kjer na svoj račun pridejo tudi vsi vmes. Le nekaj minut vožnje od Bloške Police je Križna jama, najdostopnejša vodna jama v Sloveniji in verjetno tudi v širši regiji. “Del jame do drugega jezera je preprosto dostopen vsakomur, tudi šolski razredi z učiteljicami se brez težav zapeljejo v velikem čolnu po prvem jezeru,” nam na vhodu v jamo pojasni Primož Presetnik, predsednik Društva za raziskovanje jam Ljubljana, katere člani so Križno jamo začeli raziskovati že davnega leta 1928.

6.4.2010, Finance (65/2010)
Marjana Virant, Jame so zame / PDF datoteka /
Ljubljanski jamarji praznujejo stoletnico

6.4.2010, Dnevnik
100 let Društva za raziskovanje jam
Prostovoljno Društvo za raziskovanje jam Ljubljana bo letos praznovalo 100 let delovanja. V sklopu praznovanja tega jubileja danes ob 17.30 pripravljajo proslavo na ljubljanskem gradu.

6.4.2010, Siol.net
Društvo za raziskovanje jam Ljubljana praznuje stoletnico obstoja

6.4.2010, Primorski dnevnik
Društvo za raziskovanje jam Ljubljana praznuje stoletnico obstoja
Ljubljana, 06. aprila (STA) – Društvo za raziskovanje jam Ljubljana letos praznuje stoletnico obstoja, danes pa je v Ljubljani potekala slovesnost v počastitev jubileja. Doslej je v društvu delovalo skoraj tisoč članov, rezultati njihovih raziskovalnih aktivnosti pa se kažejo v okoli 3000 novo odkritih kraških jamah, kar je dobra tretjina vseh znanih jam v Sloveniji.

6.4.2010, TV Slovenija, Oddaja Odmevi
Kratko poročilo s proslave 100. obletnice društva in z otvoritve razstave “Jame so zame” na Ljubljanskem gradu.

6.4.2010, Radio Slovenija, Oddaja Dogodki in odmevi / MP3 datoteka /
“Na ljubljanskem gradu bo popoldan otvoritev Razstave ob 100 letnici jamarstva na Slovenskem.
Z raziskovanjem jam in Krasa je takrat pričelo Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, ki deluje neprekinjeno na prostovoljni bazi, kar je poseben fenomen v svetovnem merilu.
V tem obdobju so raziskali in dokumentirali okoli 3ooo jam, od tega dve brezni globji od kilometra. Tako je zdaj v Sloveniji dokumentiranih 10 tisoč jam, od tega jih je le nekaj odprtih za turiste. Razstava prikazuje kako poteka ekspedicija od začetka do konca, kakšne tehnike so bile uporabljene nekdaj in kako danes, pa tudi jamsko potapljanje in raziskovanje.
Otvoritev razstave na ljubljanskem gradu z naslovom »Jame so zame« bo ob 18 uri, odprta bo 2 meseca.”

1.4.2010, Radio Aktual
Društvo za raziskovanje jam Ljubljana praznuje 100 letnico. Ker gre za amatersko društvo je obletnica še toliko bolj spoštljiva. O društu, obletnici, jamah je v oddaji, ki jo je vodila Majda Juvan govoril Metod DiBatista.

28.3.2010, Radio Slovenija, Val 202
Nedeljski gost je bil predsednik Društva za raziskovanje jam Ljubljana, Primož Presetnik.