1975–1988

Pršivska leta

1975
V Breznu pri gamsovi glavici najdejo člani obetavne nove prehode in ožine. Raziskave vodi in usmerja Jure Andjelič – Yeti. Nadaljuje se raziskovanje Kaninskih podov. Potapljači ob pomoči ostalih članov preplavajo sifon izvira Boke in 240 m dolg odtočni sifon v Pivki jami, kjer najdejo 300 m novega rova.

1976
Po petletnem delu člani prekopljejo zasuti zgornji vhod v Pološko jamo. Jama je tako globoka 705 m. Prekopljejo tudi ožino v Medvedjaku in odkrijejo nadaljevanje. Na Kaninu je do konca leta preiskanih že prek 300 jam. Nadaljujejo se raziskave v Breznu pri gamsovi glavici, kjer se ukvarjajo predvsem s širjenjem ožine na globini 327 m.

1977
V novih delih Brezna pri gamsovi glavici je dosežena globina 418 m. V Hankejevem kanalu v Škocjanskih jamah je preplezan 120 m visok kamin. Društvo ponovno obišče Triglavsko brezno. 1978 Pod vodstvom Jožka Jurečiča – Kokota je preiskanih več deset jam v okolici Orleka na Sežanskem krasu. V Martelovi dvorani v Škocjanskih jamah je preplezan prek 100 m visok kamin. V Breznu pri gamsovi glavici je dosežena globina 612 m.

1979
Preiskanih je prek 50 jam na območju Sežana – Senožeče – Štanjel. Potapljači izvedejo ogledno potapljanje v Govicu. V Breznu pri gamsovi glavici je dosežena globina 758 m – nov jugoslovanski globinski rekord. Člani društva posnamejo 16-milimetrski film Neizhojene poti in sodelujejo pri filmu Kje so tiste stezice o članu društva biologu Egonu Pretnerju.

1980
Nadaljujejo se predvsem raziskave na Pršivcu nad Bohinjskim jezerom, v Breznu pri gamsovi glavici je dosežena globina 770 m, odkrita je Majska jama in raziskana do globine 420 m. Dva člana se udeležita jugoslovanske odprave v najgloblji brezni na svetu: Gouffre de la Pierre Saint Martin (globoko 1332 m) in Gouffre Berger (globoko 1122 m) – obe v Franciji.

1981 – 1983
Nadaljujejo se raziskave na Pršivcu, predvsem v Breznu pri gamsovi glavici in Majski jami. V Majski jami, v šestih akcijah skupaj z Angležem Gleadhillom, prodrejo 484 m globoko, leto pozneje dosežejo globino 581 m – skupna višinska razlika jame je 592 m. Sodelujejo s Tolminskimi jamarji pri raziskovanju brezna M16 na Tolminskem Migovcu. Raziskujejo tudi jame v Matarskem podolju. 1984 V Breznu pri gamsovi glavici so povezali leta1972 doseženo dno z globljimi že raziskanimi deli jame. V soteski Predaselj se smrtno ponesreči Rado Smerdu, predsednik društva.

1985 – 1986
Člani se odpravijo na ogled sistema Antro del Corchia v Apuanskih Alpah v Italiji. Na Pršivcu raziščejo Pingvinovo jamo, Brezno Martina Krpana in Botrovo jamo.

1987 – 1988
Člani se odpravijo na ogled jame Spluga della Preta v Italiji. Na Pršivcu povežejo Botrovo jamo z Breznom pri gamsovi glavici. Povezan sistem obeh jam je globok 819 metrov in prek 6 km dolg. V Breznu Martina Krpana dosežen sifon na globini 451 m. Najdejo tudi Cefizljevo jamo, kjer dosežejo globino 449 m. Leta 1988 premineta častna člana Pavel Kunaver, član društva od ustanovitve in Franci Bar.

Najaktivnejši člani društva: Jurij Andjelič – Yeti, Mitja Bernard – Hors, Anton Brancelj, Magda Čarman – Moma, Franci Gabrovšek-Franček, Andrej Gosar – Doza, Tomislav Lajovic – Tomac, Marko Paternu – Patko, Dean Pestator, Gregor Pintar, Marina Pintar, Miha Praprotnik – Miško, Joerg Prestor – Čebelca, Daniel Rojšek, Janez Sabolek – Sabla, Marko Simić, Tone Simonič – Mič, Rok Stanovnik – Korl, Aleksander Štrukelj – Rambo, Tomaž Šuštar – Ikarus, Peter Trontelj, Rafko Urankar – Cile, Janez Vengar – Giovanni, Marko Vogrič.