Cerkev Cerklje na Gorenjskem 2022

Akcija precej odstopa od običajnih čistilnih akcij jamarskih društev glede nekaj dejstev. Prvič, da nismo čistili jame temveč cerkev. Drugič, za odpadke zakrivili ljudje, temveč so to bili odpadki živali. In tretjič, že v uri in pol smo štiri Člani zaključili s čistilno akcijo.

Čistilna akcija pa se je zgodila zato, ker je en član ekipe univ. dipl. drekoslovec in pozna mesta v Sloveniji, kjer netopirji puščajo veliko svojih netopirščakov, drugi član ekipe pa je najboljši oljkar med jamarji in mu naravna gnojila z veliko vsebnostjo fosforja zelo ugajajo. Tretji član izvira iz bližnje vasi in ker mu od tam starši še pošiljajo hrano, da ne strada v dragi Ljubljani, se jim včasih odkupi z vedrom iztrebkov ali dvema. Četrtega člana pa itak vse zanima in je predvsem glede na geslo SDND (samo da nisem doma) posodil svoje FR sposobnosti še za to akcijo.

Na podstrehi farne cerkve v Cerkljah na Gorenjskem namreč poleti biva med 320 in 580 odraslih navadnih netopirjev, ki tam kotijo. Zadnja čistilna akcija je bila marca 2015, ko so člani Slovenskega društva za preučevanje in varstvo netopirjev s podstrehe odnesli približno 200 do 250 kg netopirskega gvana, ki se je tam nabralo od obnove strehe leta 2008. Takrat so pod visišče netopirjev položili veliko ponjavo, ki nam je omogočila, da smo v zgolj eni uri in pol v 26 30 litrskih vreč nabasali 289,1 kg netopirskega gvana. Tako natančno številko lahko ponudimo, ker smo stehtali vse vreče (četrti član pa tudi mimogrede preizkusil natančnost delovanja tehtnice). Dve vreči smo prepustili domačinom, priznamo pa tudi da je kar nekaj gvana (za več vreč) ostalo na višjih tramovih in tam položenih deskah. Ko smo nazaj pogrnili ponjavo, pometli stopnišče, naredili par protokolarnih fotografij, nekaj popili, zložili vreče v kombi se je akcija zaključila z zadovoljstvom vseh udeležencev.

Besedilo: Primož